Copyright 2018 - Oázis Vendégház - Szilvásvárad

Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

Hazánk egyik legnépszerűbb kiránduló kisvasútja a Szalajka patak völgyében kanyarog Szilvásváradtól a Fátyol-vízesés felé. Már építésénél nagy figyelmet fordítottak a tervezők és építők a természetes környezet megóvására és úgy tűnik jól döntöttek: mára ez a kisvasút a turisztikai vasutak mintapéldája lett hazánkban. www.kisvasut.hu

 

Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

www.menesgazdasag.hu

 

Milleniumi kilátó

A Szilvásváradi börtönmúzeumtól induló millenniumi tanösvényen mintegy fél óra alatt juthatunk föl a 625 méter magas Kalapat-hegyre. A hegytetőn álló kilátótornyot 2000. augusztus 20-án adták át.

A mintegy 330 köbméter beton felhasználásával készült alapra erdélyi ácsok építették a 150 tonnás, vörösrézzel díszített szibériai vörösfenyő szerkezetet, aminek erősítéséhez 20 tonna vasat, illetve acélt használtak fel. A toronyban tizenhét pihenő szintet építettek ki. A 33 méter magas építmény tetején egy háromméteres fémzászló díszlik. www.kilato.uw.hu

 

Szalajka-völgy

A Szilvásváradon végződő Szalajka-völgy a Bükk hegység egyik legszebb, a kirándulók számára legjobban kiépített része. A magashegységi jellegű völgy nevét a 19. században kapta az itteniek fő megélhetéséről, a latin sal alcali után szalalkálinak nevezett hamuzsír égetéséről. A Szalajka-patakban már hosszú ideje vadon él a sebes pisztráng, aminek szaporítása érdekében a patak medrét több helyen visszaduzzasztották, mesterséges neveldéket alakítottak ki. A völgyben mintegy 100 éve tenyésztik a pisztrángokat. Helyi specialitás a füstölt, sült pisztráng. A völgyben közlekedik a Szilvásváradi Erdei Vasút.

Fátyol-vízesés

A Szalajka-patakot karsztforrások (Szikla-forrás, Szalajka-forrás) táplálják. Ezek vizéből, ahogy az a felszínre jut, az oldott széndioxid egy része elillan a levegőbe, az így túltelített vízből kicsapódik a kalcium-karbonát. A víz egy ilyen, mintegy 17 m hosszú mésztufagát 18 teraszán zúdul le. Nevét egyesek szerint a vízpermet jellegzetes, fehér fátyláról, mások szerint a fehér, csipkéhez hasonlóan mintás mésztufáról kapta.

A Bükk hegység legmagasabb csúcsa: Szilvási-kő

 

 

Bükk - Őserdő

A bükki őserdő az Istállós-kő és a Tar-kő között, a Virágos-sár oldalában, a tengerszint fölött 850–900 m magasan található. Az első 25 hektárt a 19. század eleje tájékán vették ki a gazdálkodásból, és azóta az ember közvetlenül nem avatkozik annak fejlődésébe: a 45–50 m magas, 180–200 éves bükkóriások „állva halnak meg”. Nyugati széle mellett még kivehető a hajdani kisvasút helye.